Elmarad az idei magyarországi kick-box Eb

Lemondta a Magyar Kick-box Szakszövetség a sportág augusztusi utánpótlás Európa-bajnokságának megrendezését. A szervező bizottság javaslatára a szövetség elnöksége egyhangúlag határozott úgy, hogy elsősorban a koronavírus járvány jelenlegi helyzete és jövőbeni bizonytalanságai miatt mégsem vállalja a tervezett hazai rendezésű kontinensverseny lebonyolítását. Fájó, de felelős döntésnek nevezte a lépést Galambos Péter elnök – adta hírül az MKBSZ.

Több tényező is szerepet játszott abban, hogy lemondják a 18 éven aluliak kontinensviadalának a megrendezését – ismertette Galambos Péter. A 2017-ben felnőtt vb-nek, 2019-ben pedig – a mostanihoz hasonlóan – utánpótlás Eb-nek is otthont adó Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke elmondta: a sportág világszövetsége, a WAKO folyamatos érdeklődésére minden esetben azt válaszolták, hogy készen állnak a lebonyolításra, és garantálják a rendezés szokásos magas színvonalát.

„Márciusban azonban itthon és másutt is elkezdtek durvulni a koronavírusos számadatok, és új motívumként megjelent, hogy egyre fiatalabb korosztályok érintettek a fertőzésekben. Ráadásul Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár körlevelet küldött a sportági szakszövetségeknek, amelyben éppen az utánpótlás korú versenyzők veszélyeztetettségére hívta fel a figyelmet, arra kérve a szövetségeket, hogy minél kevésbé tegyük ki a fiatalokat kockázatnak” – magyarázta Galambos Péter.

Az MKBSZ első embere beszámolt arról is, hogy körbekérdezték az európai országok kick-box szövetségeit, melyek vennének biztosan részt az augusztusi magyarországi Eb-n – elvégre máshol is dúl a járvány, ami a betegek és elhunytak számán túl abban is megnyilvánul, hogy a sportban az edzéslehetőségek korlátozottak, a felkészülés nem zökkenőmentes és csökkent a versenyek iránti motiváció.

„Mindössze kilenc ország jelezte, hogy biztosan eljönne, és ezek nem is feltétlenül a legerősebb kick-box nemzetek voltak” – közölte Galambos Péter. – „Közben pedig a szervezésnek abba a fázisába értünk, amikor már szerződéseket kellett volna kötnünk, és előlegeket fizetnünk, ugyanakkor nem láttuk, hogy biztosan és jelentősen pozitív irányba alakulhatna helyzet. Úgyhogy a versenyszervező bizottságban minden szempontot megvizsgálva arra jutottunk, hogy engedjük el az Eb-t. Fájó volt ezt kimondanunk, de az ésszerűség és az óvatosság ezt diktálta. Felelősséggel nem lehetett más döntést meghoznunk, hiszen fiatal emberek életével nem játszunk.”

Az elnök a versenyszervező bizottság javaslatát a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöksége elé terjesztette, amely azt egyhangúlag támogatta. Galambos Péter ezt követően tájékoztatta a döntésről a WAKO-t, valamint a sportért felelős államtitkárságot is.

Vélemény, hozzászólás?