Lovassport – A hazai szövetség bemutatta új programját

Új programját ismertette a Magyar Lovassport Szövetség. A Nemzeti Lovardában megtartott szombati sajtótájékoztatón a Magyar Lovassport- és Lótenyésztés Fejlesztési Programon (NLSF) kívül rövid és hosszú távú célokról és a Gróf Széchenyi István Nemzetközi Díjugrató Világkupáról is szó esett.

Az olimpiai gondolat jegyében született meg a Magyar Lovassport Szövetség új programja, a Magyar Lovassport- és Lótenyésztés Fejlesztési Programja (NLSF), amelynek két fő célja, hogy a négy olimpiai szakágban (díjlovaglás, para-díjlovaglás, lovastusa, díjugratás) újra legyenek magyar lovasok az olimpián és segítse a ló- és lovas utánpótlást a későbbi olimpiai ciklusokban is.

Az olimpiai program siker esetén régi hiányt pótolhat, díjugratásban utoljára Göttler Vilmos szerepelt az 1992-es barcelonai olimpián, 1996-ban Atlantában pedig a lovastusa válogatott indulhatott (Herczegfalvy Tibor, Nemtin Anita, Schaller Gábor, Sós Attila, Tuska Pál).

A magyar kormány 2020-ban céltámogatásként 3 milliárd Ft-ot biztosított erre a programra. A helyzet felmérése után a szövetség a sokszor bizonyított és jó referenciákkal rendelkező német Schockemöhle Sportpferde GmbH-t bízta meg a lovak biztosításával és a sportmenedzseléssel. A német partner készítette fel többek között a dél-koreai és japán díjugrató válogatottat is az olimpiára, és közel négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a legmagasabb (olimpiai szintű) felkészítésben. A Program 10 fiatal lovat vásárolt (6 kanca, 2 mén és 2 herélt) – amelyek közül két ló akár a párizsi olimpiára is kikerülhet magyar lovasával. E lovak közül a kancák és a mének a tenyésztésben is szerepet kapnak. A Program alapvető célja, hogy 2028-ra készítse fel a magyar lovasokat és a lovakat, de van esély arra, hogy már a 2024-es olimpiára is sikerül kvótákat szerezni.

Díjugratásban erős nemzetközi 3 és 4 csillagos versenyeken kell bizonyítaniuk a lovaknak és a Németországban szoros szakmai felügyelet mellett készülő, a német partnerrel egyetértésben kiválasztott lovasoknak, akik idén több ilyen versenyen indultak már. A keret névsora: ifj. Lázár Zoltán, Jármy Vince, ifj. Kövy András, Szuhai Péter, ifj. Szabó Gábor, Szentirmai Ferenc. A rövidtávú cél a 2024-es csapatkvóta megszerzése, amelyre a július végi, prágai versenyen van lehetőség.

Díjlovaglásban is a csapatkvóta megszerzése a rövid távú cél. A kvótaszerző verseny a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) döntése alapján Pilisjászfalun lesz június 17-18.-án. Ennek a versenynek a megrendezését támogatja az olimpiai program. A magyar keret: Jom-Tov Jázmin, Komjáthy-Losonczy Anikó, Pachl Benedek, Szokola Csaba. Para-díjlovaglásban dr. Fonyódi Ildikó egyéni lovasként próbál meg olimpiai kvótát szerezni.

Lovastusában az egyéni vagy csapat kvótaszerzés a cél. Kaizinger Balázs két, a programban vásárolt lóval készül. Tóth Imre idén került be a programba, Doerfer Noémi szintén, aki külföldön, kiváló szakemberek segítségével több lóval készül, és a legjobb világranglista helyezéssel rendelkezik a magyarok közül. Sárközi Csaba fiatal lóval készül, vele hosszabb távon tervez a szövetség. Az egyéni célok mellett ezen a hétvégén Lengyelországban a csapatkvótáért is harcba száll a válogatott.

A szombati sajtóeseményen a Gróf Széchenyi István Nemzetközi Díjugrató Világkupával kapcsolatban elhangzott: népes mezőnyt lát vendégül Budapest. A számok szintjén ez úgy néz ki, hogy 22 nemzet lovasa vesz részt a viadalon. Százhetvennégy lovas érkezett, és 270 lovat láthat a közönség a helyszínen és a tévés közvetítésnek köszönhetően szerte a világban. Elsősorban a környező országokból és Közép-Európából érkeztek sokan. 

Vélemény, hozzászólás?