Küzdősportok Világjátéka – Kick-boxosaink továbbléptek, pankrátoraink befejezték a küzdelmeket

Négyből négy továbbjutás a kick-boxosoknál Rijádban. A Szaúd-Arábia fővárosában zajló Küzdősportok Világjátékán mind a négy magyar point fighting szabályrendszerben lépett küzdőtérre.

Elsőként Zajácz Bence az üzbég Szergej Kosolapov ellen meccselt a 69 kilósoknál, 13-2-es technikai KO lett a vége. Fésű Lajos a 79 kilogrammos súlycsoportban még ennél is magabiztosabb sikerrel nyerte negyeddöntőjét az ausztrál Jake Carlos Valdivia ellen (10-0). A magyar sikersorozatot Busa Andrea (65 kg) folytatta: az amerikai Alexi Jimenezzel nézett farkasszemet, taktikus küzdelmet diktált, és ez az összecsapás sem ment végig, Busa ugyanis 12-2-re győzött. Zárásként Kondár Anna (70 kg) a szlovén Tina Balohhal egy szoros meccsen 7-6-ra nyert.

Jároszkievicz Krisztián Küzdősportok Világjátékok specialista. Az elsőn, 2010-ben (Pekingben) aranyérmes lett, a következőn, Szentpéterváron (2013) edzőként segítette a csapatot Király István oldalán, ezúttal immár a négy magyar edzőjeként értékelte a negyeddöntőket.

„A sorsolás után azt nyilatkoztam, hogy három könnyebb meccs és egy küzdelmesebb összecsapás elé nézünk. Ez mind bejött. Fésű Lajos a tőle megszokott eleganciával hozta a meccsét, Zajácz Bence üzbég ellenfele a tekvondóból nyergelt át a kick-box-ra, nagyon képzett sportember, előző sportágában világkupát is nyert, de a magyar győzelem nem volt kérdéses. Busa Andrea taktikus összecsapáson hozta a sikert, Kondár Annával pedig egy picit megszenvedtünk a továbbjutásért.” – mondta Jároszkievicz Krisztián.

Mindkét magyar pankrátor számára véget ért a Küzdősportok Világjátéka. A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) egyik szakágaként volt jelen a sportág, ami az amatőr MMA-nak felel meg.

Először Muzsnay András lépett küzdőtérre a 66 kilogrammosok versenyében, és 14-6-ra kikapott az ukrán Igor Zhovnirtól. A folytatásban Kiss Lili Anna az 57 kilósoknál 15-3-as vereséget szenvedett az iráni Zeinab Kordestani Jametantól. Mindkettőjük edzője, Keresztesi Péter bíráskodik a játékokon, így Papp Valér, a Magyar MMA és Pankráció Szövetség alelnöke, vezetőedzőként segítette a magyar versenyzőket.

„Muzsnay András esetében az ukrán ellenfele nagyon robbanékony volt, földrevitel technikával támadt. András próbálta mindezt kivédekezni, sajnos pontozással elment az a meccs. Lili iráni ellenfele dinamikus és gyors volt, de voltak biztató jelek részünkről, ám végül annak a találkozónak is pontozásos vereség lett a vége.”- értékelt Papp Valér.A magyarok négy éremnél tartanak, hiszen a 120 ország 1500 sportolóját felvonultató világversenyen Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta grapplingben gyűjtött be egy-egy aranyat, Tereza Crisley Cordeiro De Souza (jiu-jitsu) bronzérmet szerzett, akárcsak szumóban Buzás Patrik.

Vélemény, hozzászólás?