Teke – Ők lettek a legjobbak 2023-ban

Eldőlt, hogy kik lettek a legjobbak 2023-ban a tekézőknél, emellett további díjak odaítéléséről is döntött a Magyar Teke Szövetség (MATESZ).

Íme az év játékosai korosztályonként:

U14 fiú: Ifj. Szojka Miklós – Nyíregyházi TK

U14 leány: Szabó Boglárka – Ipartechnika Győr SE

U18 fiú: Sziklási Tibor Levente – Investment Közutasok Kaposvári TK

U18 leány: Kis Horváth Luca – Rákoshegyi VSE

U23 férfi: Borsos Bence – Szentgotthárdi VSE

U23 női: Hegedűs Tímea – Ferencvárosi TC

Felnőtt férfi: Móricz Zoltán – Répcelaki SE

Felnőtt női: Hári Boglárka – Ferencvárosi TC

 A MATESZ idén is újra odaítélte az Év edzője és a Tekesportért kitüntetés díjakat is. A 2022-ben megalakult Posztumusz Tekesportért díj, a MATESZ Elnökségének döntése értelmében 2023-tól “Csányi Béla díj”-ként folytatódik tovább, a legendás kilencszeres világbajnok, az idei évben elhunyt tekés, szövetségi kapitány emlékére.

 Az Év edzője díj nyertese 2023-ben:  Horváth László, azInvestment Közutasok Kaposvári TK edzője

Horváth László a 2023. évben a kaposvári tekecsapat edzőjeként eddig nem látott magasságokba segítette jutni csapatát . A 2021/2022. évad Magyar Kupa küzdelmeiben a bronzéremig jutott a somogy vármegyei alakulattal. Az NBC-Kupán újoncként bronzérmet szerzett csapatával. A 2023/2024. évi Szuperliga Férfi Bajnokság őszi szezonját követően az első helyet szerezte meg az együttes, az élről várhatják a tavaszi szezon küzdelmeit.

A Tekesportért kitüntetés díjazottja 2023-ban: Koltai László

Koltai László a Tekesportban már több, mint 50 éve tevékenykedik. Játékosként több csapattal a bajnoki címig jutott, köztük a ZTK és a Szentgottárdi VSE egyesület tagjaként is. Később játékos-edzőként tevékenykedett, majd edző is volt. Világbajnok játékosokkal volt szerencséje együtt dolgozni, mint például Kiss Tamás, Nemes Attila, Fehér László vagy olyan ifjúsági játékosokkal, mint Cserpnyák Martin, Karba Bálint, Karba Noel. Alapítóként és támogatóként vett részt többek között a “Vas Megyei Teke Utánpótlásért díj” vagy a zala vármegyei “Reménység díj” megalapításában. Ő maga is több kitüntetést érdemelt ki az évek során, ilyen volt például a “Vas Megye Tekesportjáért díj” vagy a “Zala Megye Tekesportjáért díj” is. A 2013. évi hazai rendezésű Világbajnokságot önkéntesként segítette, de részt vett határmenti szenior teketalálkozók szervezésében vagy iskolai programok megvalósításában is. Mottója: Mert egy életen át lehet játszani!

Az I. “Csányi Béla díj” díjazottja 2023-ban: Ferencz József

József 2023. március 26-án hunyt el, tragikus hirtelenséggel. Szövetségi Kapitányként a 2007. évi Világbajnokságon, Kassán, a férfi csapattal aranyérmet szerzett. A következő évben eredményei elismeréseként az Év Edzője lett. A soron következő 2009-es Dettenheim-i Világbajnokságon, óriási küzdelemben a csapata bronzérmes lett. A Budapesti Tekézők Szövetségével és a Magyar Teke Szakági Szövetséggel is sok-sok éven át dolgozott együtt. Több, mint 15 évig a MATESZ Műszaki Bizottságában a pályák hitelesítése volt a feladata, melyet maximális lelkesedéssel végzett.

 A díjakat, elismeréseket várhatóan 2024. első negyedévében adják át.

Közben befejeződött a 2023. évi Országos Serdülő és Ifjúsági, valamint Szenior Egyéni Bajnokság.

Az ifjúsági férfi mezőnyben Sziklási Tibor Levente bizonyult a legjobbnak 652 fás, új országos ifjúsági egyéni bajnoki csúccsal. Kimagasló eredmények születtek a dobogó többi fokán is, második helyen Borsos Bence végzett 647 fás fantasztikus eredménnyel, harmadik helyet Oswald Dániel szerezte meg 633 fával. Összetettben is ők végeztek a dobogón, míg a sprint versenyt Borsos Bence nyerte meg.

A serdülő fiúk mezőnyében Várvölgyi Milán magabiztosan nyerte meg az egyéni és összetett versenyszámot, míg a sprint számban Sziklási Szabolcs Tibor bizonyult a legjobbnak.

Az ifjúsági női versenyen Hegedűs Tímea tarolt, megnyerte az egyéni és összetett versenyszámot is. A sprint versenyen a pápai Rieger Dorka győzedelmeskedett.

A serdülő leány kategóriában Fister Dorina végzett az élen egyéni és összetett számban is, a szintén pápai Müller Barbara pedig megnyerte a sprint versenyszámot.

A szenior mezőnyben  az igazolt férfiak között Kállai Zoltán, az igazolt nőknél pedig Gajdos Violetta bizonyult a legjobbnak. Az amatőrök mezőnyében Schmidt János és Deli Edit lett az egyéni bajnok.

Vélemény, hozzászólás?