Fesztiválhangulat és 10 000 nevező a SPAR Budapest Maraton első napján

A rövidebb futótávok napjával elkezdődött a 37. SPAR Budapest Maraton Fesztivál. A legnépszerűbb hazai futófesztiválra az első napon 10 000 nevező látogatott ki.

A futók és mozogni vágyók 2 nap alatt 15 távon állhatnak rajthoz, a Pázmány Péter sétányon kialakított eseményhelyszínen a hétvégén összesen 10-szer szólal meg a rajtduda.

A szombat hagyományosan a rövidebb távoké – már a vasárnaphoz képest, amikor a maratoni és a 30 kilométeres távot teljesítik a futók. Az első nap programját a klasszikus 10 kilométeres táv vezette fel. A rövidebb távok kedvelői rajthoz állhattak még a minimaraton 5 kilométerén, a kezdő futókat pedig a 2,3 kilométeres maratonkára várták a szervezők. Utóbbi távon gyaloglószám is várta a jellemzően idősebb vagy alkalmi sportoló résztvevőket. Az esemény „legaranyosabb” futama a családi futás, ahol a legkisebbek is kedvükre és biztonsággal tipeghetnek az 1 kilométeres útvonalon.

A maratonka iskoláknak hirdetett futamában több mint 2000 diák futott együtt. Az Österreichische Schule Budapest 240 diákjából 226-an rajthoz álltak az eseményen.

Az eseményen hagyományosan minden évben megrendezik a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamot, melynek beszédes szlogenje: „A mozgás öröm. Mindenkinek.” A FODISZ és a BSI közös futama a fogyatékossággal élő, mozgáskorlátozott, illetve a szolidaritásukat kifejezni vágyó fiatalokat invitálja egy szimbolikus, 500 méteres táv lefutására. A cél az, hogy azok a fogyatékossággal élő gyerekek is átélhessék a versenyzés örömét és izgalmait, akiknek az aktív sportolás nem feltétlenül a mindennapok része. A futamon azok is rajthoz állhatnak, akik együttérzésüket, szolidaritásukat szeretnék kifejezni speciális igényű embertársaik felé.

A SPAR Budapest Maraton Fesztivál a meghirdetett futamokon kívül számos különversenynek is terepe. Az egyik ilyen a Diplomata Kupa, mely a budapesti nagykövetségek, konzulátusok munkatársainak barátságos „összecsapása” a 4*2 km-es HERVIS Váltó keretében. Idén 16 ország nagykövetsége és az ENSZ szervezetei összesen 34 váltóval vettek részt a szombati Diplomata Kupa megmérettetésén.

A versenyen rajthoz állt Baji Balázs VB bronzérmes gátfutó, a Budapest 2023 Atlétikai VB nagykövete is.

A SPAR Budapest Maraton Fesztiválon a futás szerelmesei között közéleti szereplők, művészek is rendre rajthoz állnak. A minimaraton 5 kilométeres távján indult Dr. Bősz Anett, Budapest főpolgármester-helyettese, Tankó Erika színésznő pedig egy klasszikus 10-est teljesített. A BSI Fut a Színház programjában pedig váltóban indult az Újszínház, az Örkény Színház és a Jurányiház csapata.

A SPAR Budapest Maratonon a nagy nemzetközi maratonok mintájára a futamok mellett igazi fesztiválhangulat várja a mozogni vágyó résztvevőket és a családokat, az ELTE Lágymányosi Campusa mellett kialakított futóexpon 40 kiállító különböző programjai, sporttal és egészséggel kapcsolatos tanácsadás, kóstolási lehetőség, nyereményjátékok és gyerekeknek szóló aktivitások várták a látogatókat.

A 37. SPAR Budapest Maraton Fesztivál vasárnap a királytávval, a maratonnal folytatódik. A sok ezer fős nemzetközi mezőny panorámás budapesti útvonalon teszi majd meg a 42,195 kilométeres, klasszikus távot.

Az esemény miatti forgalmi változásokról bővebb info itt:

www.forgalmivaltozasok.hu

Vélemény, hozzászólás?