Olimpiai sportág lehet a strandbirkózás?

Strandbirkózás – Hét súlycsoportban szereztek kvótát a magyarok a 2023-as Strandsportok Világjátékára. A Magyar Birkózók Szövetsége tájékoztatása szerint négy férfi és három női birkózó szerzett indulási jogot a Balin megrendezendő multisport eseményre.

90kg Mens BW – Jorge Ivan LLANO (ARG) vs. Reuben LeroyrWILTSHIRE (ARG)

„A strandbirkózás egyre népszerűbb, és egyre markánsabban körvonalazódik az olimpiai programba való felvétele. Ősszel szavaz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagsága többek között a 2028-as olimpiai programról, a strandbirkózásnak pedig jó esélyei lehetnek ezen a voksoláson” – fogalmazott Bacsa Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége ügyvezető alelnöke.

„Látványos, gyors, és egyértelmű sportról van szó, könnyen közvetíthető. Elsősorban a szabadfogásúak érezhetik jobban a birkózás strand változatát, és örömteli, hogy a magyar színeket hét versenyző is képviselheti a Strand Világjátékokon” – tette hozzá.

70kg Mens BW – Yunus COSKUN (TUR) vs. Wilfredo Aogusto RODRIGUEZ BOCANEY (VEN)

A játékokra kvalifikációs versenyeken lehetett pontokat szerezni, ezeket összesítve derült ki, hogy egyes súlycsoportokban hányan léphetnek küzdőtérre Balin. Magyarországnál több kvótát csak a románok és a franciák szereztek 8-8 versenyzővel. A törökök és az amerikaiak 5-5, a georgiaiak, az azeriek, az ukránok, a görögök és a spanyolok 4-4 birkózóval képviseltetik magukat.

A Strandsportok Világjátékát augusztus 5. és 12. között rendezik meg.

 A kijutó versenyzők magyar névsora:

Férfiak:

70 kg:    Antal Dániel (UTE)

80 kg:    Vida Csaba (KTE)

90 kg:    Püspöki Patrik (Mogyi Baja)

+90 kg: Végh Richárd (Érd)

Nők:

50 kg:    Réczi Bianka (TSC)

60 kg:    Szabó Nikolett (FTC)

70 kg:    Felhő Viktória (Kiskunhalas)

Vélemény, hozzászólás?