Kick-box vb: elégedett a hazai szövetség elnöke

Öt-hat felnőtt aranyérem volt az előzetes várakozás, és ezt sikerült felülmúlni a Jesolóban megrendezett világbajnokságon – értékelt a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke. Galambos Péter elmondta: azért is elégedett, mert a koronavírus járványhelyzet okozta nehézségek, és a felkészülési versenyek elmaradása ellenére hét arany-, hat ezüst- és öt bronzérmet nyertek a legjobb hazai felnőtt kick-boxosok. A sportvezető örömét fejezte ki, hogy több olyan sportolónk is világbajnoki címet szerzett, akinek ez korábban nem sikerült – adta hírül az MKBSZ.

“Az egész világbajnokságot belengte egy olyan covid őrület, ha lehet így fogalmazni, aminek a magyar csapat is kárát látta” – kezdte értékelését Galambos Péter. – “Egy félreértés miatt ugyanis a sokórás utazást követően rögtön érkezéskor elkülönítették a sportolóinkat, és hiába rendelkezett mindenki a szabályoknak megfelelően friss negatív teszttel, újra letesztelték őket. Ez az elkülönítés hat-nyolc órán át tartott, és alaposan rányomta a bélyegét a csapat hangulatára. Dicséret nekik azért, hogy egy ilyen atrocitás után is jól tudtak teljesíteni.”

Az elmúlt másfél év történései ellenére is kifejezetten színvonalas világbajnokságon vannak túl – jelentette ki az MKBSZ elnöke.

“Azt vártam, hogy “bicegős” lesz a világbajnokság, de egyáltalán nem így volt. Már a járvány utáni első igazán nagy kick-box versenyen, a szeptemberi budapesti világkupán is látható volt, hogy nagyon sok és nagyon felkészült versenyző jött, és aztán kiderült, hogy Jesolóba is nagyon sok és nagyon felkészült versenyző jött. Ugyanakkor feltűnően kevesen vállalták, hogy több szakágban is megméretik magukat. Ez egyre inkább kopik ki a sportágból, hiszen komoly sorozatterhelésről van szó, és csak azok indultak több szabályrendszerben, akik tudták vállalni ezt mind a felkészülésben, mind pedig a versenyzésben.”

A magyarok közül Galambos Péter elsősorban Száraz Gergőt emelte ki, aki a light-contact és a kick-light szabályrendszerben is megnyerte az 57 kg-os súlycsoport küzdelmeit.

“A mi szupersztárunk ezúttal Gergő volt, aki egy még nagyon fiatal, eszméletlenül szerény és szimpatikus srác. Nemcsak ügyes, de higgadt és okos is, semmi nem zökkenti ki abból, amit csinál. Amit az edző mond, azt pontosan végrehajtja, minden szempontból ideális versenyző típus, aki még sok örömet fog okozni nekünk.”

A többi friss magyar aranyérmes teljesítményét is méltatta a sportvezető.

“Zsarkó Dániel Péter is két szakágban jutott döntőbe. Neki már régóta érett a világbajnoki cím, és a light-contactban ez meg is lett. Nem hagyott kétséget afelől, hogy ezt most nem engedi ki a kezéből. A 2019-ben három vb-aranyat nyert Busa Andrea felkészülése intenzív volt, de rövid, mert a paralimpiai bizottságban dolgozó munkatársként kint volt a tokiói paralimpián. Ez hátráltatta a felkészülését, viszont egyáltalán nem látszott a mozgásán. Nem engedte, hogy bárki is észrevegye, hogy nem volt az igazi a felkészülése, a végén pedig hatalmas érzelem szabadult fel belőle. Szmolek Emánuel volt korosztályos világ- és Európa-bajnok, két éve pedig a felnőtt vb-n is döntőbe jutott. Akkor még nem volt meg benne az a plusz, amivel képes megnyerni egy döntőt, most azonban befutott. A szintén fiatal Mezei Nikolett egy olasz lány ellen vívta a döntőt, és a hazai szurkolók óriási buzdítása közepette az ellenfél vezetett. Nem tudom, Niki honnan vett ennyi energiát és erőt, de az utolsó húsz másodpercben megfordította a mérkőzést. Mellettük még megemlíteném a ringesek közül egyedüliként fináléba jutott Rákóczi Renátát, aki szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtott, egy nagyon erős mezőnyben magabiztosan nyerte meccseit, ám végül a döntőben nem bírt a remek napot kifogó ír ellenfelével.”

Galambos Péter nagyon fájdalmasnak nevezte Kondár Anna fináléját, amelynek kettős tétje volt, hiszen a pointfightingban indult kick-boxos tízszeres világbajnokként a pár éve visszavonult Mórádi Zsolttal holtversenyben a sportág történetének legeredményesebb versenyzője. És ha Olaszországban győzni tudott volna, egyedüli rekorderré vált volna…

“Sajnos a döntő előtt levetették róla a térdvédőt, amiben térdműtétje óta versenyezni szokott. Ennek ellenére Panni már a küzdelem elején alaposan elhúzott, és minden jel arra mutatott, hogy sima meccsnek nézünk elébe. Azonban aztán volt egy rossz lépése, megsérült a térde és nem tudta folytatni az összecsapást, pedig fölényesen vezetett. Kétszeres jelentőséggel bírt a döntő, ezért az eset kétszeresen is fájdalmas volt.”

Összességében mindenképpen elégedett – hangsúlyozta a szövetség elnöke.

“Azért is vagyok elégedett, mert a járványhelyzet okozta nehézségek és a felkészülési versenyek elmaradása ellenére sikerült ilyen szép eredményt elérnünk. És nagyon örülök annak, hogy Busa Andi mellett több olyan új arc is világbajnoki címet szerzett, akinek ez korábban nem sikerült” – mondta Galambos Péter.

Vélemény, hozzászólás?