Érmekért küzdenek karatésaink szerdától a horvátországi Eb-n

Szerdától vasárnapig a horvátországi Zadarban zajlik az idei karate Európa-bajnokság. A kontinensviadalon Magyarországot 13 ép és 12 para-karate versenyző képviseli. A válogatott tagja az olimpiai bronzérmes és a tavaly őszi budapesti vb-n ezüstérmes Hárspataki Gábor, a különböző világ- és multisport versenyeken számos érmet nyert Tadissi Martial, illetve a para-karatéban világ- és Európa-bajnok – Budapesten is aranyérmes – Kákosy Olívia.

A válogatott kumite, vagyis küzdelmi szakága Tatán készült az Európa-bajnokságra.

 „Jól sikerült a tábor, annyi és olyan intenzitású edzést vezényeltünk le, amennyi optimális volt a sportolók számára. Minden a terv szerint halad, már a helyszínen vagyunk, a versenyzők jó hangulatban várják a kezdést. Úgy érzem, hogy az érettebb klasszisaink és a feltörekvő fiatalok jó egyensúly alkotnak. Hárspataki és Tadissi zsenialitása megmutatkozott a táborban is, de mindenkinél vannak olyan kis részletek, amelyek ha összeállnak, jó eredmény jöhet ki belőle. Három éremmeccset látunk reálisnak, amelyekből jó lenne, ha két érem születne” – nyilatkozta Fischer Mihály, a kumite válogatott vezetőedzője.

Formagyakorlatban a korábbi többszörös Eb-ötödik Nagy Botond tavaly emlékezetes évet zárt. Az Eb-n csak minimális különbséggel maradt le az éremről, majd pályafutása során először kijutott az Európa Játékokra, végül pedig a budapesti vb-n nagyon közel került az éremmeccshez. Büchler Zsolt szakágvezető szerint Nagy Botond Zadarban képes lehet arra, hogy megszerezze az első magyar felnőtt Eb-érmet katában.

A para-karatésoknál minden magyar induló ott volt már a budapesti világbajnokságon is. A világ- és Európa-bajnok Kákosy Olíviától ezúttal is aranyérem várható, a korábban több világversenyen érmet nyert Csatári Jánostól pedig újabb dobogós helyezést remélnek – mondta Magyar Adrian, para-karatésok vezetőedzője.

Karate Európa-bajnokság, Zadar, a magyar indulók:

Formagyakorlat (kata):
Férfiak: Nagy Botond
Nők: Fábián Csenge

Küzdelem (kumite):
Férfiak:
60 kg: Kiss András
67 kg: Tadissi Martial
75 kg: Hárspataki Gábor
84 kg: Botos Botond
Csapat: Botos Botond, Csöppű Bence, Dvorák Ádám, Hárspataki Gábor, Kiss András, Nichols Dávid, Tadissi Martial
Nők:
50 kg: Molnár Réka
55 kg: Boussebaa Aicha
61 kg: Ilankovic Aleksandra
Csapat: Boussebaa Aicha, Fleischer Dóra, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka

Para-karate:
Értelmileg akadályozottak:
K21 (tanulásban akadályozottak):
Férfiak: Csatári János
Nők: Kákosy Olívia, Paulovics Dóra
K22 (Down-szindrómás):
Férfiak: Sándor Máté, Pálfi Krisztián, Miklósics Péter
Nők: Szabó Alexandra, Pátkai Andrea, Boros Beatrix
Kerekesszékesek:
Férfiak: Molnár Csaba, Németh István
Nők: Dobos Réka

Vélemény, hozzászólás?